Parasport – gemenskap, glädje och drömmar

Tjingeling på Er!

Nu ska jag berätta något som jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva i mitt liv i Sverige.

Det är inte vem som helst som blir invald i Parasport Förbund, så det är en ära för mig! Första tanken som kom upp var… fasen… vad har jag gett mig inpå. Jag har ju ingen aning om hur många handikappidrotter samt atleter som Sverige har. Även om jag själv har varit inom eliten över drygt 15 år. ´Så nu Anna Starck är det dags att sätta säg i skolbänken igen´. Andra tanken var… fasen… vilket härligt gäng. Jag lovar Er att detta kommer bli det bästa förbundet någonsin! Vi har ju alla en gemenskap och det är att vi brinner för handikappidrotten!

Mitt arbete inom Parasport är att vara ansiktet utåt och hitta nya atleter som vill satsa på idrotter. Jag ska också ha hand om all information och all media tills vi kommer in i arbetet och har etablerat oss i vem som ska göra vad. Pricken över i:et är jag nu kommer få erbjudan att medverka på Idrottsgalor.

Ska även hålla i utbildningar vad gällande handikapp lära samt klassificering etc.

Jag har alltid känt mig ensam och inte haft så många vänner i mitt liv. Så 1983 kom jag i kontakt med IK-Hjulben i mitt distrikt (VHIF) och började dansa men just för den sociala biten. Där träffade jag andra i samma situation som jag själv var i. Men vem skulle tro att jag efter några år stod på tävlingsgolvet.

Martin (min då varande danspartner) och jag träffades 1997 på en tävling. Det klickade mellan oss och vi vann våran första tävling, Malmö Open, år 2003. Därefter har vi bland annat meriter som 7 st raka SM-guld, 2 st NM-guld samt ett EM-silver. Vi tränade mellan tre till fyra dagar i veckan, oftast fem timmar varje gång. Vi var också halva riket runt på olika åtaganden.

Rullstolsdans kan utövas både i social form och tävlingsform för personer med rörelsenedsättning som använder rullstol. Man kan dansa själv eller tillsammans med en annan person som antingen använder rullstol eller står. Det spelar ingen roll vilken nivå man ligger på, utan rullstolsdans är något som förenar människor och sprider glädje. Dessutom får man bättre kondition, koordination, balans, kroppsuppfattning och smidighet.

Det finns många olika sätt att dansa, det finns dansformer där du kan tävla medan andra dansformer mer handlar om rörelseglädje och konstnärliga uttryck.

Men 2013 bestämde vi oss att säga hejdå till dansen. Båda var nöjda med sina prestationer genom åren och vi var trött på media.

Efter det blev jag kvar i Parasport (gamla VHIF) men som informatör. Bland annat var jag med och arrangerade Svenska handikappidrottspelen som gick i stapeln 2006. Därefter blev även invald i valberedningen. Men nu sitter jag med i Parasport Förbundet, hur mäktigt är inte det?

Vad är Parasport / handikappidrott?

Parasport, som tidigare hette handikappidrott, är ett samlingsbegrepp för idrott och sport för personer som har en funktionsnedsättning.

Jobba med Parasport / handikappidrott?

Det finns en uppsjö av ideella jobb inom handikappidrotten över hela landet. Man kan alltid kontakta den närmsta klubben eller sök ideella jobb på Ledigajobb.se.

Hur fungerar Parasport?

De som tävlar delas in efter funktionsnedsättning och efter graden av funktionsnedsättningen för att alla ska tävla på lika villkor.

De tävlande delas in i olika klasser och inom Paralympics delas idrottarna in i sex klasser:

  • Amputerade
  • Cp-skadade
  • Ryggmärgsskadade
  • Synskadade
  • Utvecklingsstörda

Hur gör man om man vill börja med en Parasport?

Välj en idrott:

Först och främst Ni bestämma vilken idrott man är intresserad av att börja med. Ett bra tips är att testa på olika idrotter.

  • Hitta en klubb: Därefter måste Ni hitta en klubb som erbjuder den parasporten i ditt distrikt. Här kan man hitta en handikappidrott i ditt distrikt.

Kontakta klubben: Ta kontakt med den klubb du är intresserad av att börja i.

Hitta din idrott?

På hemsidan ParaMe kan man lätt hitta information om många idrotter och komma i kontakt med föreningar nära dig. Om Ni känner att Ni vill ha hjälp att hitta rätt idrott så är det bara att höra av sig till mig! Om jag kan idrotta, då kan alla idrotta fast på sitt eget sätt.

Ha det gött!

Anna Starck

Vi hjälper dig att få rätt assistans.